020-4165078 of 06-34587988          info@yogadiemen.nl

  020-4165078 of 06-34587988          info@yogadiemen.nl

06-34587988 info@yogadiemen.nl

Blog: Goed ademen leidt tot vitaliteit.

Goed ademen doe je met je middenrif, je diafragma, de bodem van je borstholte en bovendien het dakje van je buikholte, je grote ademhalingsspier. Vijf woorden voor hetzelfde. Ik noem het je middenrif.

Veel volwassenen ademen niet goed. Ze doen de hoge borstademhaling.

Leg je handen aan de bovenkant van je borst en doe de hoge borstademhaling. Je borst tilt op en zet uit en je schouders gaan omhoog als je inademt. Die hoge borstademhaling is bedoeld voor het moment dat je moet vluchten. Bewaar hem daar voor.

Gedurende de nacht en gedurende de dag moet je de buikademhaling doen. Die heet zo omdat je buik een beetje bolt als je inademt.

Leg 1 hand op je onderbuik en 1 hand aan de bovenkant van je buik. Adem naar je onderste hand. Inademend bolt je buik. Als oefening mag je het overdreven doen. Bovendien inademend brede flanken. En een ontspannen bekkenbodem. Ten slotte ook de onderkant van je rug de achterkant van je bekken, daar kan je ook een beetje uitbollen. Adem daar naar toe. Inademend bolt je onderlichaam en uitademend loop je leeg.

De normale ademhaling is in en uit door de neus. Het is een kleine buikademhaling. Na je uitademing heb je een pauze. Super kleine pauze of wat groter. Zo nodig wordt je ademhaling als vanzelf groter. En als dat grotere ademen niet meer nodig is, ga je terug naar een kleine buikademhaling.

In en uit door de neus ademen beschermt je tegen verkoudheidsvirussen en longontstekingen.

Klein ademen voorkomt dat je te veel adembewegingen maakt.

Als je te veel adembewegingen maakt dan gaat er uiteindelijk te weinig zuurstof naar je cellen. Waardoor je je niet vitaal voelt. Cellen die te weinig zuurstof krijgen gaan over op een anaerobe verbranding. Dat is verbranding zonder zuurstof waarbij veel melkzuur wordt geproduceerd. Die verhoogde melkzuurproductie voelen we als vermoeidheid of pijn.

Een pauze na je uitademing brengt rust in je leven. Al is het maar een fractie van een seconde. Met je fantasie geef je uitdrukking aan dat moment van rust na je uitademing. Geef het een kleur of een flitslicht of een naam. En wacht vervolgens op de ademprikkel als signaal om opnieuw te gaan inademen. Buikadem, klein en die pauze na de uitademing.

Laat je middenrif op je inademing dalen en op je uitademing terug komen naar een ontspannen uitgangspositie. Dat belangrijke moment van rust.

Je organen zitten met bindweefsel vast aan je middenrif. In je borstholte zijn dat je longen, je hart en je thymusklier. In je buikholte zijn dat je maag, je milt, je lever, je nieren, je darmen, je pancreas. Met iedere adem is je middenrif in beweging. Je middenrif beweegt naar beneden en komt terug naar z’n uitgangspositie. De beweging van je middenrif zorgt voor een innerlijke massage voor al je organen. Die innerlijke massage zorgt voor stofjes in je lichaam waardoor je je prettig voelt. Net zoals een massage van je buitenkant er voor zorgt dat je je prettig voelt.

Luister naar je ademstroom. Laat die klinken als het ruisen van de zee. Waardoor je chemie gaat staan op standje rust, ontspannen, verwerken, verteren en herstellen. Ujjayi heet die techniek.

Zo doe je Ujjayi. Adem uit op de klank haaaaa. Nog eens. En nu met je lippen zachtjes op elkaar. Zo maak je het geluid van de zee. Inademend en uitademend. Je voedt daarmee een belangrijke lange zenuw. Je wandelende zenuw. Hij wandelt van al je organen naar de achterkant van je schedel daar je hersenen in. Je nervus vagus. Hij is onderdeel van je parasympatische zenuwstelsel. Het zenuwstelsel van rust, ontspannen, verwerken, verteren en herstellen. Als die zenuw goed gevoed is, dan kan je snel schakelen van stress naar ontspannen. Stress is goed. Chronische stress is ziek makend. Dus goed kunnen schakelen van stress naar ontspanning is een belangrijke vaardigheid.

Zo creëer je een gewenste vicieuze cirkel. Door goed te ademen ben je rustig. Zo nodig heb je actie. Door je goede ademtechniek kan je makkelijk schakelen van actie naar rust.

Cursus Ademen.

In mijn video-bibliotheek vind je lessen over ademen. Samen vormen ze een gehele cursus. Wil je daar naartoe?

KIJK DAN HIER

Veel plezier, liefs Annie

Categorien