020-4165078 of 06-34587988          info@yogadiemen.nl

  020-4165078 of 06-34587988          info@yogadiemen.nl

06-34587988 info@yogadiemen.nl

Yoga en Meditatie maakt je gelukkiger.

‘Oeiiiii, opeens had ik een stekende hoofdpijn. Ik greep naar mijn paracetamol. Ik begreep niet waar dat zo plotseling vandaan kwam. Totdat ik de link legde met mijn koffiestop. Jeetje, stop ik met koffie, grijp ik vervolgens naar de paracetamol. Dat was toch niet mijn bedoeling !!!’

Dat gebeurde inmiddels vele jaren geleden. Op een yoga festival. ‘Weet je nog Maud?’

‘Hoi Annie,
 
Ja dat ben ik nooit vergeten. Wonderlijk dat 1 kopje koffie per dag zo’n impact heeft als je het niet meer drinkt. Blijkbaar ben ik daar heel gevoelig voor.

Wat ik me ook herinner is dat ik ooit in therapie wilde gaan en mij de vraag werd gesteld hoeveel koppen koffie ik per dag dronk. Verbaasd vroeg ik waarom hij dat wilde weten. Z ijn antwoord was “als iemand zegt ik ben zo zenuwachtig en vervolgens blijkt het dat die persoon 10 koppen koffie per dag drinkt, dan kan dat al de reden zijn, en is therapie niet nodig.
 
Liefs Maud’

Begrijp me goed .. we drinken beide 1 kop koffie per dag. En als we daar mee stoppen dan krijgen we acuut die fikse hoofdpijn, die als sneeuw voor de zon weer verdwijnt door een kopje koffie te nemen.

Overigens is dat niet bij iedereen. Niet iedereen is even gevoelig voor de cafeïne in je kopje koffie. Hoe je dat te weten komt, of jij bij de groep hoort die uit moet kijken met cafeïne? Daar kom je heel gemakkelijk achter. Gewoon stoppen met cafeïne. En ervaar.

En net dát, dat is nu Yoga en Meditatie. Dat je de tijd neemt om te ervaren. Iedere seconde opnieuw ben jij interessant. Met je aandacht gericht op jezelf, leer je jezelf telkens beter kennen. Je bewustzijn neemt toe. Je levensstijl wordt als vanzelf gezonder. Je wordt gelukkiger.

Dit verhaal gaat dus over cafeïne. In koffie, cola en meer. En om bewustzijn zodat je de link kan leggen tussen je hoofdpijn en je cafeïnestop. Je bewustzijn dat geleidelijk toeneemt door Yoga en Meditatie. Met als resultaat dat je levensstijl als vanzelf gezonder wordt. En daar wordt je weer gelukkiger van. Zo gaat dat.

Cafeïne kan niet alleen lijden tot hoofdpijn, ook tot probleem met inslapen, doorslapen, uitslapen, druk hoofd, onrust, onrustig hoofd, gebrek aan focus, hartkloppingen, gevoelens van angst en / of meer.

Ik hoor dat veel om me heen. Veel mensen hebben er last van en zoeken naar een oplossing.

Ook dan is een mogelijke oplossing het vermijden van cafeïne.

Dus heb jij last van: probleem met inslapen, doorslapen, uitslapen, hoofdpijn, spanningshoofdpijn, druk hoofd, onrust, onrustig hoofd, hartkloppingen, gebrek aan focus, gevoelens van angst en / of meer?

Probeer het dan uit. Binnen no time ben je er achter of ook jij bij de groep behoort die voorzichtig moet zijn met cafeïne.

Zelf heeft mijn rationele denkvermogen ook altijd nog behoefte aan achtergrond informatie. Daarom deel ik ook het volgende met je. Met uiteraard ‘inclusief mijn bronnen’.

Ik hoor graag over je ervaring.

Ik verwelkom je graag bij de Yoga en Meditatie.

Ik ontvang je dan met een kopje kruidenthee. Je begrijpt nu waarom.

Liefs Annie.

Stoppen met cafeïne om beter te slapen?

Mensen die gehinderd worden door rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn, zouden baat kunnen hebben bij vermindering van cafeïne inname.

Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne.

Wat is het fysiologische effect van cafeïne?

Zenuwcellen in je hersenen hebben receptoren (ontvangststationnetjes). De stof adenosine past op bepaalde receptoren. Je maakt adenosine aan bij stress, cellen-schade en energieverbruik. Bij een bepaalde hoeveelheid adenosine ga je je moe voelen en ga je rusten / slapen.

Cafeïne lijkt op adenosine en gaat ook zitten op de receptoren van adenosine. Cafeïne blokkeert daarmee de werking van adenosine. Met andere woorden: door die cafeïne voel je je niet moe, terwijl dat wel zou moeten, gezien je stress, cellen-schade en energieverbruik. Cafeïne maskeert als het ware je adenosine niveau, waardoor je geen signalen afgeeft aan je hersenen dat het tijd is om te rusten / slapen.

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerende stof die voorkomt in verschillende planten en delen van planten, zoals bladeren en bessen. Koffiebonen, blaadjes van de theeplant, cacaobonen, guaranabessen en colanoten bevatten bijvoorbeeld cafeïne. Hierdoor bevatten de producten die daarmee gemaakt worden ook cafeïne, denk aan koffie, thee (witte, groene en zwarte thee), chocolade, chocolademelk, energydranken en cola.

Wat is theïne?

Theïne is hetzelfde als cafeïne. Cafeïne in thee wordt ook wel theïne genoemd. Theïne en cafeïne worden vaak als 2 aparte stoffen gezien, maar dit zijn ze niet. Er is geen verschil tussen theïne en cafeïne.

Hoeveel cafeïne zit er in thee en koffie?

Het cafeïnegehalte van een kop koffie en thee hangt af van de soort, hoe sterk het is gezet en de grootte van de kop. Hoeveel cafeïne de verschillende dranken gemiddeld bevatten staat in de tabel hieronder.

ProductCafeïne (milligram
per 100 milliliter
of per 100 gram)
PortieCafeïne (milligram
per portie)
Koffie -filter45Kopje 125 ml 56 
Koffie -instant45 Kopje 125 ml 56 
Koffie -espresso 134 Kopje 50 ml 67 
Decaf 2,1 Kopje 125 ml 2,6 
Zwarte thee22Kopje 125 ml 28 
Groene thee15kopje 125 ml19 
Cola 11 Glas 200 ml 22 
Energydrank32 Blikje 250 ml 80 
ChocolademelkBeker 180 ml 
Chocolademelk
op basis van
cacaopoeder
17 Beker 180 ml 30
Pure
chocolade
53 14 gram (2 blokjes)
Melk chocolade17 14 gram (2 blokjes)

Bevat witte thee cafeïne?

Witte thee is een vorm van groene thee en bevat eveneens cafeïne. Experts schatten echter dat witte thee 15% minder cafeïne bevat dan traditionele groene thee.

Meer over cafeïne.

Cafeïne komt snel in het bloed terecht. De helft zit al 3 tot 4 minuten na het eten of drinken in je bloed. Tussen een ½ uur en 2½ uur na het koffie drinken ervaar je de effecten. Na twaalf uren is het cafeïne gehalte in je bloed niet meer meetbaar. Maar de cafeïne kan, bij sommige mensen, ook na 12 uren, nog wel steeds verstorend werken.

Dranken met cafeïne leveren gewoon vocht aan het lichaam. Vaak wordt gedacht dat dranken met cafeïne vocht afdrijvend werken. Dat is niet zo. Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van bijvoorbeeld koffie. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Er verlaat dus niet méér vocht het lichaam.

Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie. Grotere hoeveelheden geven geen extra effect. Voor sporters kan cafeïne helpen zich voor langere tijd in te spannen.

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dit komt neer op 6 kopjes koffie of energydranken per dag.

Bovenstaand is niet bedoeld voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Personen die lijden aan rusteloosheid, angstgevoelens, slapeloosheid en hoofdpijn kunnen beter voorzichtig zijn met producten die veel cafeïne bevatten. Omdat je, door die cafeïne, geen signalen kan sturen naar je hersenen dat het tijd is om te rusten / slapen.

Hoe je dat te weten komt of jij bij de groep hoort die uit moet kijken met cafeïne? Heel eenvoudig. Gewoon stoppen met cafeïne. En ervaar. Een waarschuwing is hier op z’n plaats: radicaal stoppen met cafeïne kan fikse hoofdpijn opleveren (die weer als sneeuw voor de zon oplost door een kopje koffie te nemen).

#166 Waarom koffie de slaap na 12u nog verstoort – NRC

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx#blokwat-is-cafe%c3%afne?

Categorien